Taideterapia

Lentoon

Taideterapia on luonnonmukainen hoitomuoto, jolla pyritään käynnistämään ihmisen omat parantavat voimavarat taiteellisen toiminnan kautta. Sen avulla voidaan käsitellä mm. erilaisia tunnetiloja, traumoja ja fyysisiä sairauksia. Taideterapia on myös tie luovuuden lisäämiseen ja itsensä kehittämiseen.

Terapiassa eniten käytettyjä hoitomuotoja ovat maalaus, muotopiirustus ja saven muokkaaminen. Taideterapiavastaanotolle tullessa ei tarvitse taiteellista lahjakkuutta, kokemusta tai taiteen tuntemusta. Taideterapiassa kohtaamme oman sisäisen maailmamme muotojen ja värien kautta. Olennaista on keskittyminen, mielen rauhoittuminen ja terapeutin yksilöllinen ohjaus. Taideterapiassa ei ole taiteellisia tavoitteita eikä siinä ole oikeaa tai väärää, kaunista tai rumaa. Hoito toteutetaan joko yksilö-, pari- tai ryhmäterapiana. Taideterapia soveltuu toteutettavaksi yksinään tai se voidaan yhdistää johonkin toiseen hoitomuotoon.

Kenelle ja minkälaisiin vaivoihin taideterapia sopii?

Taideterapia sopii kaikenikäisille lapsista vanhuksiin. Useat ihmiset ovat saaneet apua taideterapiasta kehon ja mielen tason ongelmiin ja vaivoihin. Se soveltuu niin hoidoksi, kuntoutukseksi kuin itsensäkehittämismenetelmäksikin. Sitä voi käyttää esim. masennuksen, työuupumuksen, paniikkihäiriön, traumojen yhteydessä sekä kroonisissa että akuuteissa sairauksissa. Kehitysvammaisille taideterapia sopii jatkuvaksi kuntoutukseksi.